Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2008

ΕΙΣΑΓΩΓΗ


Ο άνθρωπος είναι ένας σύνθετος ζωντανός οργανισμός, που αποτελείται από το σώμα και το νευρικό σύστημα, του οποίου κύριο όργανο είναι ο εγκέφαλος.

Ο εγκέφαλος είναι ένα πολυσύνθετο δαιδαλώδες δίκτυο δισεκατομμυρίων νευρικών κυττάρων ή νευρώνων (περίπου 1011), τα οποία διασυνδέονται σε συστήματα μέσω των νευρωνικών συνάψεων

Η πολυπλοκότητα και ο τύπος των απειράριθμων (πάνω από 1014) νευρωνικών συνάψεων κάνουν δυνατή την παράλληλη επεξεργασία εξαιρετικά πολύπλοκων πληροφοριών, με αποτέλεσμα την αντίληψη μας για τον εξωτερικό κόσμο, τη συνείδηση της ύπαρξης μας, τα συναισθήματα, τη σκέψη και τη λήψη αποφάσεων, ώστε να επιτυγχάνονται οι απαραίτητες βιώσιμες διευθετήσεις μεταξύ οργανισμού και περιβάλλοντος.

Το μεγαλύτερο μέρος των γνώσεων μας για τις νοητικές λειτουργίες στηρίζεται στη λεπτομερή νευροανατομική χαρτογράφηση της αντιπροσώπευσης των αντιληπτικών και κινητικών μας δράσεων στον εγκέφαλο.

Οι σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης του εγκεφάλου έδωσαν τη δυνατότητα να μελετήσουμε, πώς δραστηριοποιείται κατά τη διάρκεια πειραμάτων συμπεριφοράς. Η τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων (ΡΕΤ), αποκαλύπτει τις περιοχές υψηλής και χαμηλής εγκεφαλικής δραστηριότητας. Η απεικόνιση μαγνητικού συντονισμού ή μαγνητική τομογραφία (ΜRΙ), με τη χρήση ισχυρών ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων και ραδιοκυμάτων, απεικονίζει τη δομή του εγκεφάλου σε κάθετες τομές. Η δε αξονική τομογραφία (CT) με τη χρήση των ακτίνων Χ απεικονίζει σε τομές την πυκνότητα των εγκεφαλικών ιστών.

Η πρόοδος της επιστήμης των υπολογιστών, επέτρεψε την ανάλυση του τρόπου λειτουργίας των νευρωνικών κυκλωμάτων με την αντιστοίχηση τους με ανάλογα ηλεκτρονικά μοντέλα δικτύων νευρικών κυττάρων, που λειτουργούν με παράλληλη επεξεργασία, η οποία επιτρέπει την αξιόπιστη διαχείριση σύνθετων και πολύπλοκων δεδομένων.

Τα επιτεύγματα αυτά προκάλεσαν επανάσταση στην επιστημονική έρευνα, συναρτώντας τη νευρολογία και την ψυχιατρική από την μοριακή και κυτταρική βιολογία, με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί μια νέα επιστήμη η Γνωστική Νευροεπιστήμη και μια εντελώς νέα άποψη για τις αιτιακές σχέσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς.

Η σύγχρονη Γνωστική Νευροεπιστήμη εστιάζει στην κατανόηση της βιολογίας των νοητικών λειτουργιών και τη διερεύνηση των παραγόντων που καθορίζουν το βεληνεκές των γνωστικών μας δυνατοτήτων.

Οι έρευνες και οι μελέτες της σύγχρονης Γνωστικής Νευροεπιστήμης:

  • Επιτρέπουν την ελεγχόμενη διερεύνηση της εσωτερικής αντιπροσώπευσης των νοητικών γεγονότων κατά τη διάρκεια πειραμάτων συμπεριφοράς.
  • Επιτρέπουν τη μελέτη και κατανόηση της στρατηγικής της οργάνωσης και της διαφοροποίησης των νευρωνικών συνάψεων.
  • Τεκμηριώνουν την επίδραση του ανθρώπινου γονιδιώματος, της μοριακής δυναμικής των κυττάρων και των βιωματικών εμπειριών στη συμπεριφορά.
  • Παρέχουν τη δυνατότητα αποκωδικοποίησης των αιτιακών σχέσεων της ανθρώπινης συμπεριφοράς, εντοπίζοντας τους παράγοντες και τις παραμέτρους που καθορίζουν την πλαστικότητα και το πεπερασμένο ή μη της ανάπτυξης της γνωστικής ικανότητας του κάθε ατόμου.
  • Επιτρέπουν να προσδιοριστεί με σαφήνεια και βεβαιότητα η σκοπιμότητα της συμπεριφοράς και να διαβαθμιστεί η προβλεψιμότητα της.
  • Θέτουν τη βάση για την κατανόηση του πως συντίθεται η υποκειμενική αντίληψη της ατομικότητας και οριοθετείται η βούληση και ο σκοπός.